• 0 342 3172709 / instagram: halitasarimiveteknoloji

FBE501 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik

Bilgi okur-yazarlığı, bilimsel yöntemler, araştırma metot ve teknikleri, bilimsel araştırma, bilimsel projelerin hazırlanması ve sunumu, etik ve tarihçesi, etik ile ilgili kavramlar ve terimler, bilimsel etiğe giriş, bilimsel araştırma ve yayınlarda etik, mesleki etik (Mühendislik ve Doğa bilimlerinde etik), bilim dünyasında etik ihlalleri ve sonuçları, Yüksek Öğretimde etik kuralları ve uygulamaları.

HTT501 Dokuma Makine Halısı Üretim Tekniği

Dokuma makine halı tekniklerinden en yaygın olarak kullanılan wilton, aksminister ve velvelt halı dokuma teknikleri detaylı olarak verilecektir. Halı yapısı, halı yapısını oluşturan iplik özellikleri, dokuma tekniği ile üretilen örgü sistemleri, dokuma hazırlık işlemleri konularında bilgi verilecektir. Halı dokuma tekniğinde kullanılan makinelerin teknolojileri incelenecektir. 

HTT502 Tuft Halı Üretim Tekniği

Tuft halı, kumaş yapısına hav ipliklerinin bağlanması ile üretilmektedir. Ders kapsamında tuft halı üretimi ve bitim işlemleri ile detaylı bilgi verilecektir. Tuft halı üretiminde kullanılan iplik özellikleri, birincil ve ikincil dokuma zemin kumaşı yapıları, birincil ve ikincil dokusuz zemin kumaş yapıları, birincil ve ikincil kompozit zemin kumaş yapıları, tuft halı üretim tekniği, tuft halı makineleri, tuft halılara uygulanan bitim işlemleri, tuft halılara uygulanan zemin kaplama işlemleri konularında bilgi verilecektir.

HTT503 Halıda Üretim ve Maliyet Hesabı

Üretim maliyetleri kısmında, üretilecek olan makine halısının örgü yapısı ve kullanılacak ipliklerin özelliklerine göre kullanılacak iplik miktarının hesaplanması, halı ilmek yoğunluğu ve örgü yapısına bağlı olarak üretim süresinin hesaplanması incelenecektir. Maliyet hesabı kısmında işçilik, amortisman, hammadde, iplik, enerji, bakım-onarım gibi giderler incelenerek üretim maliyetleri incelenecektir.

HTT504 Halıda Konfeksiyon ve Kalite Kontrol

Makine halısı dokuma işlemi sonrası uygulanan çiti, lark, traş gibi ard işlemler ve konfeksiyon işlemleri anlatılacaktır. Apre ve konfeksiyon bölümünde uygulana her bir işlemin özellikleri ve kullanılan makineler detaylı olarak incelenecektir. Ders kapsamında ayrıca halı üretim proseslerinden kaynaklanan hata tipleri ve kalite kontrol işlemeleri incelenecektir.

HTT505 İplik Üretim Yöntemleri

Halı yapısında yer alan hav ipliği, atkı ipliği ve çözgü ipliği üretiminde kullanılan hammaddeler sınıflandırılarak, bu ipliklerin üretim yöntemleri ayrıntılı olarak anlatılacaktır. Kısa lif iplikçiliği için; open-end rotor, ring, vorteks iplik eğirme sistemleri, uzun lif iplikçiliği için; ring iplik eğirme sisteminde akrilik iplik üretimi anlatılacaktır. Kesiksiz lif çekim yöntemleri anlatılacak ve BCF iplik üretim tekniği detaylarıyla incelenecektir.

HTT506 Halıda Polimerik Malzeme Bilgisi

Bu ders kapsamında; polimerlerin elde edilme yöntemleri, türevleri, kullanım alanları, morfolojik yapıları, reolojik özellikleri, karakterizasyon yöntemleri incelenecektir. Ayrıca malzeme bilgisi, enstrümental analiz teknikleri, analiz sonuçlarını okuma ve yorumlama konuları anlatılacaktır.

HTT507 Tekstil Lifleri

Halı havında, atkısında, çözgüsünde kullanılan iplikler için doğal ve yapay tekstil lifleri detaylı bir şekilde incelenecektir. Liflerin genel özellikleri, polimerler ve lifler arasındaki ilişki, doğal tekstil polimerlerinin yapısı ve özellikleri, doğal liflerin fiziksel/kimyasal özellikleri. Dünyada elyaf ve iplik kapasiteleri ile filament iplikler, yapay lif üretimi, yapay lif üretim teknikleri ve makinaları, yapay liflerin kullanım alanları, doğal liflerin fiziksel/kimyasal özellikleri.

HTT508 Teknik İngilizce

İngilizcede temel mühendislik terimleri, elyaf bilgisine yönelik terminolojisi, iplik teknolojisine yönelik terminoloji, dokuma teknolojisine yönelik terminoloji, halı üretim aşamaları ve teknolojisine yönelik terminoloji.

HTT509 Mekatronik Sistemler

Mekatronik tasarım yaklaşımının temel ilkelerini, mekatronik sistem elemanlarını tanımlar, sensörlerin çeşitlerini ve çalışma prensipleri, elektronik devre elemanları, hareket elemanları ve çalışma prensipleri, mekatronik yaklaşımdaki kontrol ve programlama tekniklerini, PLC ve temel elemanlarını ve PLC programlama metotları konularında bilgi verilecektir.

HTT510 Enerji Verimliliği Yönetimi

Enerji kazanım süreçlerinin optimizasyonu, birim maliyetlerin düşürülmesi, kaliteli ve yeteri kadar enerji kullanımı, rekabetçi koşulların sağlanması, tesis ömrünün arttırılması, bakım giderlerinin azaltılması.

HTT511 Yalın Üretim Teknikleri

Maliyeti arttırmadan kaliteyi yükseltmek, stokları arttırmadan teslim süresini kısaltmak, küçük miktarlı siparişleri verimi düşürmeden gerçekleştirmek, sevkiyatları zamanında yapmak, daha az kaynakla daha çok gelir elde etmek, daha az işletme sermayesi ile çalışabilmek ve yeni yatırımlar için kaynak ayırabilmeyi amaçlayan bu ders kapsamında; Yalın Nedir, Yalın Düşüncenin Gelişimi, Kitle Üretimi ve Sorunları, Yalın Düşüncenin Temel İlkeleri ve Özellikleri, İsraf Kaynakları, KAİZEN, VSM, Tek Parça Akış ve U Hücre, Kanban, HEİJUNKA, SMED, 5S, Poka-Yoke, Jidoka, Görsel Yönetim konu başlıkları işlenecektir.

HTT512 Uygulamalı İstatistik

Temel istatistiksel kavramlar, SPSS veri girişi, verileri sınıflama, sıralama, ölçek belirleme, tanımlayıcı istatistikler, kayıp veri düzenleme,         verilerin düzenlenmesi, normallik varsayımları, Pearson basit doğrusal korelasyon analizi, Basit doğrusal regresyon analizi, T testleri, Tek Yönlü ANOVA ve ANCOVA, İki yönlü ANOVA, çok yönlü ANOVA, Nonparametrik testler (Mann Whitney U, Wilcoxon, Kruskal Wallis), Ki Kare, İstatistiksel tabloların yorumlanması.

HTT513 Fabrika Organizasyonu ve Yönetimi

Üretim ve üretim sistemleri, fabrika kuruluş yeri seçimi, endüstriyel işletmelerde yerleşim düzeni, Teknoloji seçimi, İnsan kaynakları yönetimi, işletme maliyetleri, iş sağlığı ve güvenliği, stok yönetimi, kapasite planlaması, iş ölçümü ve standart zaman, tamir bakım planlaması, üretim planlama, toplam kalite yönetimi.

HTT514 Vaka Analizi

Vaka Analizleri öğrencilerin, tecrübeli endüstri profesyonelleri tarafından aktarılan gerçek iş dünyası vakalarına odaklanarak “Tanısal Düşünme” becerilerini geliştirmelerine imkan verir. Bu derste halı ve tekstil sektöründe yer alan şirketlerin ve kurumların yapısı ve işleyişi hakkında öğrencilere her hafta teknik, yönetimsel, finansal bilgiler, ticari kuruluşlardan gelen yetkililer aracılığıyla detaylı verilecektir. Öğrencilere verilecek uygulama projeleri, vaka çalışmaları ve güncel konuların analizleri ile bu bilgiler pekiştirilecektir. Öğrencilere, sektörde mezun olduktan sonra sahip olacakları olanaklar hakkında yol gösterilecek ve karşılaşacakları problemlere çözüm yolu sunmaları sağlanacaktır.

HTT515 Halı Tasarımında Geleneksel Yaklaşım

Geleneksel Türk el dokumalarının türleri ve kullanım alanlarına göre aldıkları adlar hakkında bilgi verilerek halı tasarımında kullanılan motifler incelenecektir. Geleneksel halı tasarımları hakkında bilgi verilerek, farklı yörelere ait halı tasarımlarının araştırılması konusunda öğrenciler bilgilendirilecektir.

HTT516 Halı Tasarımında Yenilikçi Yaklaşım

Endüstriyel zemin tekstili olarak halıların tasarımında kullanılan yeniliklerin ne olduğu hakkında bilgi verilecektir. Yeni nesil malzemeler ve yöntemler, içeriklerine veya yapısal özelliklerine göre farklı başlıklar altında sınıflandırılacak olan halılardaki yenilikler irdelenecektir.

HTT517 Halı Tasarımına Tüketici Davranışlarının Etkisi ve Yönetimi

Halı kullanımı gerek amaçlara gerekse kültür ve coğrafik koşullara göre değişkenlik göstermekle birlikte, halının tasarım nitelikleri de yine bu değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Bu dersin amacı dünyanın faklı bölgelerindeki halı tüketicisi davranışlarını ve potansiyel alıcı oluşturma yöntemlerinin öğretilmesini amaçlamaktadır.

HTT518 Sürdürülebilir Halı Tasarım Uygulamaları

İnsanların ekolojik ayak izlerini mümkün olduğunca minimuma indirmeye çalıştığı günümüzde, her türden tasarımın gelecekte ekolojik gerekleri karşılama zorunluluğu olacağı öngörülebilmektedir. Bu bağlamda bu dersin amacı genelde ekolojik tasarımının, özelde ise ekolojik halı tasarımının örneklerini, kapsam ve koşullarını öğrencilere tanıtmak, kendi ekolojik tasarımlarını yapmalarına olanak sağlamaktır.

HTT519 Proje Yönetimi

Bu ders başarılı proje yönetimi için gerekli faktörleri tartışır. Konular proje yönetimi kavramlarını, gereksinim tanımlanmasını, proje yöneticisi, takımlar, proje organizasyonu, proje iletişimi, proje planlama, programlama, kontrol ve ilişkili maliyetleri içerir. Proje yönetimi için yazılım araçları dersin entegre bir parçası olacaktır.

HTT520 Pazarlama Stratejileri

Uluslararası Pazarlama stratejilerini oluşturan ve etkileyen faktörler, hedef pazarlama vb. temel kavramlar uluslararası pazarlama bakış açısı ile ele alınacaktır. Pazarlama araştırmaları ve pazarlama karmasının oluşturulması ve uygulanması konuları irdelenecektir.

HTT521 Risk Yönetimi

Risk analizi, risk değerlendirmesi, çevresel riskler, zarar azaltma önlemleri, risklerin azaltılması programının oluşturulması ve takibi, risk değerlendirme teknikleri ve yöntemleri, risk analizi teknikler ve yöntemleri, risk yönetimi stratejileri.

HTT522 Sanayinin Dijitalleşmesinde Nesnelerin İnterneti (NiT-IoT)

Bu ders gelişen bir teknoloji olarak öğrencinin nesnelerin interneti hakkında teorik ve pratik bilgilendirilmesini hedeflemektedir. Ders nesnelerin interneti mantığını sanayiye uygulayabilme, nesnelerin interneti ile ilgili kavramları öğrenerek uygulama geliştirebilme, nesnelerin interneti ile ilgili yazılım ortamlarını kullanabilme ve halı makinesi özelinde dokuma ve üretimi alanında NiT uygulamaları alanları hakkında bilgilendirmeği amaçlamaktadır.

Ders halı makinelerinde kullanılabilecek nesnelerin interneti gerçekleştirimi için kullanılan yazılım, donanım, iletişim protokolleri, sensörler incelenecek ve uygulamalar gerçekleştirilecektir.

HTT750 Tezsiz Yüksek Lisans Dönem Projesi

Tezsiz Yüksek Lisans programını tercih etmiş öğrencilerin, programın bütününde, elde ettikleri teorik ve uygulama bilgileri ile bu alana katkıda bulunacak bir bitirme projesi gerçekleştirmeleri beklenir.